Som vegan/vegetarian så får man ofta försvara sig mot olika, mer eller mindre, konstiga påståenden och rena myter som florerar ute i samhället. Här tänkte vi försöka oss på att slå hål på dessa. Vi fokuserar mest på perspektivet som vegan. Anledningen är förstås att det är den inriktning som går längst i sin livsstil. Man ska däremot komma ihåg att många av de saker vi nämner också gäller för en vegetarian.

1.Det är förnekelse av evolutionsteorin att äta veganskt!

Detta eftersom att vi utvecklats till att äta kött. Men, människan är faktiskt omnivor (allätare) och kan leva på både kost innehållande kött samt 100-procentigt växtbaserad kost. För att tala klarspråk: Det stämmer inte!

2.Man måste äta kött för att bygga muskler!

När det gäller att bygga muskler är det absolut ingen skillnad mellan animaliskt och vegetariskt protein. Om man tränar mycket, och är osäker på om man får i sig tillräckligt med protein, så finns det en uppsjö av vegetariska proteinpulver på marknaden. Notera att om man som vegan/vegetarian tränar på motionsnivå behövs sällan något extra tillskott av protein (även om många tror det!). De allra flesta får i sig tillräckligt genom det man äter.

3.Man kommer att bryta alla ben om man inte dricker mjölk!

Om den normala kosten innehåller baljväxter, bladgrönsaker, torkad frukt, mandel, tofu och sesamfrön är kalciumbehovet mer än täckt! Lägger man dessutom till att dricka någon D-vitaminberikad dryck (eller varför inte D-vitamin som tillskott!) så minskar risken för kalciumbrist högst väsentligt.

4.Man kommer att få brist på Omega-3!

Nej, en varierad vegankost som innehåller linfröolja, rapsolja och valnötter löser detta problem.

5.Man kommer att få B12-brist!

Nja. Det är sant att B12 uteslutande finns i mat från djurriket, men ett B12-tillskott av något slag tar hand om detta eventuella problem.

6.Sojabönor är jättedåligt för miljön!

Det är sant att produktionen av sojabönor (en av världens viktigaste källor till vegetabiliskt protein och olja) exploderat på senare år. I en del länder (främst Sydamerika!) hugger man ner stora arealer regnskog för att bereda odlingsplats. Sojabönan har hög proteinhalt och är ett utmärkt substitut till exempelvis kött. Tyvärr går dock det mesta av skördarna till djurfoder inom köttindustrin. Vill man undvika att stödja denna utveckling ska man handla ekologisk eller certifierad soja (eller undvika soja från exempelvis Sydamerika).

7.Det är så dyrt att äta vego!

Det handlar om att välja rätt råvaror och handla säsongsbaserat. Vitkål, morot och potatis är billigt liksom frysta grönsaker och baljväxter på tetra. Det som möjligtvis kan få kostnaderna att dra iväg är färdigmat och köttsubstitut.

8.Man blir inte mätt på vegetarisk kost!

Det stämmer att en del grönsaker (gurka, sallad, tomat med mera) mest innehåller vatten och inte mättar speciellt nämnvärt. Här gäller det att hitta alternativ med mycket fiber för en bra mättnadskänsla. Återigen baljväxter, knapriga grönsaker samt rotfrukter är säkra kort. Sedan är det bara att fylla på med råris, quinoa eller vad man nu kan ha till hands. Är man lakto-ovo-vegetarian finns ju ägg och ost med en mycket bra mättnadsfaktor.

9.Grönsaker känner också smärta!

För att kunna känna smärta behövs ett centralt nervsystem vilket grönsaker saknar. Så nej, detta stämmer inte!

10.En vegan äter bara sallad!

Samt pizza, hamburgare, pommes frites, smörgåstårta och glass…Hur länge ska vi fortsätta?