Vegetarian eller vegan, varför ska man bli det? Jo, om man tittar efter så finns det ett stort antal fördelar med dessa livsstilsval. Här kommer vi därför att ge ett antal för- (och nackdelar!) som kan vara bra att tänka på:

Fördelar med att vara vegetarian/vegan

1.Det är helt enkelt bra för hälsan!

Här finns det ett flertal hälsovinster i att övergå, helt eller delvis, till vegetarisk kost. Enligt Livsmedelsverket löper en vegetarian/vegan betydligt mindre risk att drabbas av “vällevnadssjukdomar” som till exempel fetma och njursten än någon som äter kött. Nedan följer en lite mer ingående genomgång av detta.

1.1.Du går ner i vikt!

I en studie gjord vid George Washington School of Medecine konstateras att personer som bytt från varierad till vegetarisk kost i genomsnitt tappade 5 kg i vikt! Det beror på att den vegetariska kosten generellt innehåller färre kalorier.

1.2.Kolesterolet och blodtrycket sjunker!

Japanska forskare gjorde totalt 32 observationsstudier under 2014 där man jämförde blodtrycket på 21 000 människor som åt/ej åt kött. Slutsatsen av denna studie blev att vegetarisk kost sänker blodtrycket. Dessutom konstaterades att det skadliga kolesterolet sjunker när man slutar konsumera kött (främst rött kött!).

1.3.Risken för diabetes minskar!

I och med den vegetariska kosten som generellt innehåller färre kalorier (beroende på att kött/fisk saknas!) är “vegetarianer mer benägna att ha en sund vikt, vilket är viktigt för personer med typ 2-diabetes”. Detta menar Dr. Cynthia Wu, dietist vid Ohio State University Medical Center.

1.4.Risken för cancer minskar!

Intag av kost innehållande mycket frukt och grönsaker tenderar att ge konsumenten lägre risk att drabbas av cancer. Detta jämfört med konsumenter med högt köttkonsumtion. WHO (World Health Organization) klassificerar rött, bearbetat kött (till exempel bacon och salami) som cancerframkallande. I vissa fall gör man till och med jämförelsen med cigaretter för dessa båda livsmedel! Rött kött i stort märker man som en produkt som “förmodligen” ökar risken för cancer.

1.5.Bakteriefloran i magen förändras!

Vid en studie utförd vid City University i New York jämförde man tarmfloran för köttätare, vegetarianer och veganer, och fann skillnader i alla tre grupperna. Alla störst var skillnaden mellan köttätare och veganer. De skyddande bakterier som förekommer var betydligt färre hos köttätarna.

1.6.Du mår bättre rent generellt!

Den brittiske miljardären och entreprenören Sir Richard Branson slutade äta kött 2014 och uttryckte då, redan efter några månader, att han “mådde bättre generellt och kände sig mer aktiv”. Det är förmodligen åtskilliga andra som också kan skriva under på den upplevelsen!

Fler fördelar

2.Du får i dig alla viktiga näringsämnen!

En mycket vanlig myt är att vi måste äta kött för att få i oss alla viktiga näringsämnen! Det är fullt möjligt att hitta fullgoda substitut bara man vet var man ska leta. Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas listar över 2 000 livsmedel och maträtter. För vart och ett av dessa ger man i sin tur värden på över 50 näringsämnen! Protein finns exempelvis gott om i sojabönor, kikärtor, grönkål, röda linser, vita bönor, quinoa, broccoli samt tofu.

3.Du gör miljön en tjänst!

Här finns tyvärr många avskräckande exempel: Regnskogar i Latinamerika skövlas för att ge plats åt betesmark (för nötkreatur!) plus att ge plats för till exempel sojabönsodlingar (som blir foder till nötkreaturen!). Den stora, världsomspännande köttproduktionen ger också upphov till stora kväveutsläpp. Dessa orsakar i sin tur övergödning av både våra sjöar och hav. Köttindustrin står även för en betydande del av utsläppen av växthusgaser världen över via djurens avföring, men också gödsel och foderproduktion.

4.Det är billigare!

Om du väljer rotfrukter, grönsaker och baljväxter som en bas i din matlagning kommer du att märka detta i plånboken! Dyrare alternativ finns visserligen, som tofu och sojaprodukter, men dessa är inte alls nödvändiga för en fullgod måltid. Sedan kan man snegla på rätter från ett flertal länder, som till exempel Italien, Mexico, Indien och Thailand, vars kök nästan enbart baserar sig på vegtariska produkter.

5.Dålig djurhållning elimineras!

Framförallt på senare år har det framkommit mycket information om ett mycket inhumant djurhanterande, både vad gäller djurens livsförutsättningar, transporter samt vid slakt i många länder. Det här blir ju egentligen till en etisk fråga: Om man verkligen kan bidra till denna hantering med gott samvete? Blir du vegetarian/vegan tar du bort denna hantering ur ekvationen!

6.Det är gott!

Även här finns en mytbildning att vegetarisk mat skulle smaka sämre än varierad kost. Men det gäller mest att förkovra sig i vad som finns att tillgå. I och med Internet finns nu många och goda nytänkande recept bara en knapptryckning bort!

Men hur är det med nackdelar då? Ja, man kan konstatera att det kan finnas ett par sådana som kan spela in i huruvida man väljer att bli vegetarian/vegan eller inte:

Nackdelar

1.Det gäller att hitta alternativa proteinkällor!

Tar man bort kött, fisk och ägg ur sina måltider måste man naturligtvis hitta andra källor för att få i sig protein. Det innebär att man måste sätta sig in lite grand i vilka livsmedel som går att välja i stället. Ovan nämner vi, bland annat, sojabönor, kikärtor, grönkål, röda linser, vita bönor, quinoa, broccoli samt tofu som alternativ. Är man motiverad ska detta egentligen inte vara något större problem!

2.Jag gillar kött!

Det kan vara så att en del personer inte gillar vare sig konsistens eller smak på vegetariska produkter. Hamnar man i den situationen är det förstås inte lika lätt att välja bort köttet. I fall som dessa blir det helt och hållet motivationen som avgör huruvida man kan tänka sig vegetarisk kost eller inte. Kom också ihåg att även om man inte vill bli vegetarian eller vegan fullt ut, så kan man ändå bidra genom att kanske äta vegetariskt någon/några gånger i veckan!